Resepi Kek Span Coklat Kukus Sukatan Cawan

Posted on

Resepi Kek Span Coklat – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua  berjumpa kembali bersama kami admin resepikekmudah.com yang selalu berkongsi pelbagai jenis resepi kek mudah dan sedap. Kali ini kami admin resepikekmudah.com akan berkongsi resepi kek span coklat sukatan cawan atau resepi kek span coklat kukus. Anda semua pasti sudah paham betul dengan kek span coklat ini bukan ? Tentunya anda sudah paham betul kerana kek yang satu ini memiliki rasa coklat yang sangat lazat sehingga kek span coklat ini menjadi salah satu kek kegemaran khalayak ramai. Kek span coklat ini juga banyak dijual di kedai – kedai kek atau pasaraya di Malaysia hal ini dikeranakan kek span coklat yang satu ini sangat lazat jika sudah menyentuh lidah. Jadi tidak hairanlah apabila kek span coklat ini dijual dengan harga yang lumayan mahal, harga dan rasa yang diberikannya pun sangat adil dimulut maupun adil di dompet anda semua.

Kek Span Coklat
Kek Span Coklat

Resepi kek span coklat simple ini banyak sekali dicari oleh para ibu – ibu. Hal ini dikeranakan kek yang satu ini memiliki rasa coklat yang sangat lazat apalagi jika anda semua bisa membuat kek yang satu ini. Resepi kek span coklat tanpa ovalette juga bisa dibilang sangat mudah kerana tidak membutuhkan bahan khusus dan keahlian khusus untuk membuat kek yang satu ini. Resepi kek span coklat lembut ini sangat enak dilidah. Anda sudah mulai tertanya – tanya resepi kek span coklat simple dan bagaimana cara membuat kek span coklat yang satu ini ? Sila rujuk resepi kek span coklat kukus sukatan cawan dibawah ini.

Resepi Kek Span Coklat Kukus Sukatan Cawan

Bahan – bahan kek span coklat kukus sukatan cawan :

 1. 6 biji telur gred A
 2. 100ml susu segar
 3. 1 st esen vanila
 4. 40g serbuk coklat
 5. 200g tepung kek/tepung superfine
 6. 180g gula kaster
 7. 1 st baking powder
 8. 20g ovallet
 9. 110ml minyak masak

Cara Membuat Kek Span Coklat Kukus :

 1. Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.
 2. Pukul telur,gula,ovallet,tepung s’fine,BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
 3. Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.
 4. Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
 5. Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.

Baca Juga : Resepi Kek Hokkaido Sukatan Cawan

Bagaimana sudah tahu resepi kek span coklat kukus mudah dan sedap ini ? Bagaimana sudah tahu cara membuat kek span coklat kukus sukatan cawan ini ? Tentunya anda semua sudah paham dan tahu resepi kek span coklat kukus sukatan cawan dan cara membuat kek span coklat kukusnya. Sekian artikel yang berkongsi resepi kek span coklat kukus sukatan cawan ini semogan dengan dibuatnya artikel ini boleh jadi and bisa membuat kek span coklat kukus ini dengan rasa yang sangat enak. Selamat Mencuba.