Resepi Kek Pisang Mat Gebu Sukatan Cawan

Posted on

Resepi Kek Pisang Mat Gebu – Assalamu’alaikum kembali lagi bersama kami resepikekmudah.com. Kali ini kami akan membagikan resepi kek mudah kembali. Akan tetapi kali ini kami akan membagikan tentang resepi kek pisang sukatan cawan. Siapakah yang tak tahu dengan kek pisang yang satu ini ? sudah tentu anda semua tahu tentang kek yang satu ini. Kek pisang ini telah sangat enak dan sangat lazat, selain mempunyai rasa yang enak dan lazat kek juga mempunyai tekstur yang mat gebu. Jadi tidak hairanlah jika ramai orang yang suka kek pisang. Sebenernya kek pisang mempunyai banyak contoh yang baik hanya kek pisang kukus, kek pisang marble, dan kek pisang coklat. Dari semua jenis kek ini, dan sudah tentu semua pisang yang mempunyai rasa yang sangat menarik. Kek ini amat sesuai apabila dimakan bersama orang-orang yang dikasihi kepada anda semua.

kek pisang sukatan cawan
kek pisang sukatan cawan

Resepi kek pisang guna sukatan cawan ini adalah dikatakan yang sangat mudah dan ringkas. Kek pisang ini menjadi satu penyelesaian untuk anda yang ingin membuat kek tetapi anda semua tidak mahu mengulas. Ini adalah kerana resepi kek kukus pisang sukatan cawan ini tidak memerlukan bahan-bahan yang terlalu banyak dan tidak kira bagaimana untuk menjadikannya mudah. Jadi tidak hairanlah apabila resepi kek pisang sukatan cawan sangat dicari – cari dan banyak untuk belajar. Kek pisang ini sangat sesuai dihidangkan ketika Majlis bersama – sama dengan orang-orang yang dihormati seperti perhimpunan keluarga akan atau telah koleksi arisan. Bagi anda yang menarik minat untuk membuat kek yang ini kami menyediakan resepi kek pisang sukatan cawan, jadi anda semua tidak perlu bimbang dan pusing – pusing untuk belajar membuat kek pisang ini.

Resepi Kek Pisang Sukatan Cawan

Bahan – bahan resepi kek pisang sukatan cawan :

 1. 1 sudu teh soda bikarbonat
 2. 1 sudu teh esen vanila
 3. 1 cawan minyak masak
 4. 2 biji telur
 5. 7 – 8 biji pisang boyan
 6. 2 cawan tepung gandum
 7. 1 sudu teh baking powder
 8. 1 cawan gula pasir

Cara Membuat kek pisang sukatan cawan :

 1. Masukkan 2 cawan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam satu bekas, gaul rata dan ketepikan.
 2. Blender gula, telur, minyak masak, pisang dan esen vanila sehingga kembang.
 3. Masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas tepung tadi dan gaul rata.
 4. Masukkan aduanan tadi ke dalam loyang yang telah disapu minyak masak sedikit
 5. Panaskan oven pada suhu 180 darjah dan bakar kek pisang tadi selama 40-50 minit sehingga masak.

Baca Juga : Resepi Kek Kukus Pelangi Sukatan Cawan

Sekian artikel resepi kek pisang sukatan cawan yang kami buat semoga dengan artikel ini dibuat membawakan manfaat untuk anda semua yang telah membacanya. Ingat, apabila pertama kali anda membuat kek pisang akan tetapi memiliki rasa yang kurang sedap tetaplah belajar agar anda bisa membuat kek pisang dengan rasa yang lezat. Selamat Mencoba

Incoming search terms:

 • resepi kek pisang bakar sukat cawan
 • resepi kek pisang mat gebu
 • cara buat kek pisang bakar sukatan cawan
 • resipi kek pisang Mat Gebu