Resepi Kek Pisang Kukus Sukatan Cawan

Posted on

Resepi Kek Pisang Kukus – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua, berjumpa kembali bersama kami admin resepikekmudah.com yang selalu dan akan berkongsing pelbagai jenis resepi kek mudah dan resepi kek sedap dan lazat. Kali ini kami akan berkongsi resepi kek pisang kukus sukatan cawan atau resepi kek pisang kukus yang sedap. Kenapa kami berkongsi resipi kek pisang kukus sukatan cawan ? kerana banyak yang merequest agar kami berkongsi resepi kek pisang kukus mudah. Resepi kek pisang kukus sukatan cawan ini memang salah satu kek yang menjadi kegemaran khalayak ramai hal ini dikeranakan resepi kek pisang kukus mudah ini mempunyai rasa kek yang sangat enak dan membuat lidah anda tertagih untuk makan kek pisang kukus ini. Kek pisang kukus ini selain memiliki rasa kek yang sangat enak, resepi kek pisang kukus ini sangat mudah membuatnya jadi tidak hairan apabila kek yang satu ini menjadi salah satu kek kegemaran ramai di Malaysia.

Kek Pisang Kukus Sukatan Cawan
Kek Pisang Kukus Sukatan Cawan

Resepi kek pisang kukus ini memiliki pelbagai jenis resepi contoh nya resepi kek pisang kukus blender dan resepi kek pisang kukus tanpa telur. Perbedaan dari resepi kek pisang kukus blender, resepi kek pisang kukus tanpa telur dan resepi kek pisang kukus sukatan cawan adalah pada proses pembuatan kek nya, resepi kek pisang kukus blender pada proses pembuatannya pisangnya diblender terlebih dahulu, resepi kek pisang kukus tanpa telur pada proses pembuatannya tanpa telur. Bagi anda yang sudah tertanya – tanya dengan resepi kek pisang kukus sukatan tidak perlu pening – pening lagi kerana kami telah menyediakan resepi kek pisang kukus mat gebu dan resepi kek pisang kukus mudah. Sila rujuk resepi kek pisang kukus simple dan resepi kek pisang kukus sedap dibawah ini

Resepi Kek Pisang Kukus Sukatan Cawan

Bahan yang digunakan :

 1. 1 sudu kecil sodium bikarbonat
 2. 1 cawan minyak
 3. Sedikit esen pisang – jika suka
 4. 1 cawan gula halus
 5. 1 1/2 cawan tepung gandum
 6. 1sudu kecil baking powder
 7. 1 cawan pisang dilenyek (anggaran 4 biji pisang berangan)
 8. 1 biji telur

Cara membuat kek pisang kukus sukatan cawan :

 1. Kisar/blend telur dan gula sampai kembang.
 2. Masukkan minyak dengan pisang.
 3. Masukkan tepung
 4. Gaul sehingga sebati
 5. Kukus selama 45minit..
 6. Dah siap, boleh dihidangkan dengan kopi dan nescafe panas.

Baca Juga : Resepi Kek Sarang Semut Kukus Sukatan Cawan

Bagaimana sudah tahu about resepi kek pisang kukus gebu dan cara membuat kek nya ? Sudah tentu anda semua paham betul dengan resepi kek pisang kukus sukatan cawan dan cara membuat kek pisang kukus sukatan cawan ini. Bila anda sudah bisa membuat resepi kek pisang kukus sukatan cawan jangan lupa anda share kepada kawan – kawan anda semua hal ini dikeranakan agar kawan – kawan anda juga bisa membuat resepi kek pisang kukus mat gebu ini. Selamat mencuba.