Resepi Kek Coklat Karamel Kukus Sukatan Cawan

Posted on

Resepi Kek Coklat Karamel –  Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuki kita semua. Apa kabar hari ini ? Tentunya sehat kan ? Alhamdulillah bila anda sehat dan bagi yang sedang tidak sehat semoga diberikan kesehatan oleh Allah SWT. Ya kami admin resepikekmudah.com kali ini akan membahas resepi kek coklat karamel kukus sukatan cawan. Siapa sih yang  tidak suka kek coklat karamel kukus? Sudah tentu anda pasti akan suka dengan kek dalam satu ini kerana ia mempunyai rasa kek lazat dan mempunyai tekstur yang lembut sehingga membuatkan keinginan anda makan dengan kek coklat karamel kukus. Kek coklat Karamel boleh dibuat dengan menggunakan kukus dan boleh dibuat melalui dibakar. Resepi kek coklat bakar sudah tentu berbeza dengan resepi kek coklat karamel kukus. Perbezaan nya adalah hanya dalam proses pembuatan, yanga mana satu dengan cara dibakar dan yang satu dengan cara di kukus. Akan tetapi rasa kek coklat karamel ini baik yang dibakar dan dikukus tetap saja lezat dan membuat ketagihan bagi anda yang memakannya.

Kek coklat karamel
Kek coklat karamel

Resepi kek coklat karamel mudah antara dan boleh juga dikatakan mudah mudah sulit ini adalah kerana besar banyak bahan bahan-bahan yang mesti digunakan bermula dari A, bahan B, dan bahan C . Akan tetapi anda semua sudah tidak perlu berfikir jika ia adalah resepi kek coklat karamel kukus adalah sukar kerana kami sudah menyediakan resepi kek coklat karamel mudah yang terdiri daripada bahan – bahan untuk membuat kek coklat kukus karamel yang pasti lazat dan sedap. Membuat kek coklat kukus ia memerlukan ketabahan ini bertujuan supaya anda boleh mendapatkan rasa antara coklat kek lazat caramelized caramel dan tekstur lembut. Resepi kek coklat karamel kukus ini telah pun kita mencuba terlebih dahulu sebelum kami menyiarkan kepada khalayak, supaya dilindungi apabila anda mengikuti resepi kek coklat karamel kukus ini dibentangkan kemudian pasti akan menjana . Terus rujuk kepada hanya Resepi kek coklat karamel kukus mudah sukatan cawan.

Resepi Kek Coklat Karamel Kukus Mudah Sukatan Cawan

BAHAN PUDING:

 1. 1 cawan susu cair
 2. 1 cawan susu pekat
 3. sedikit esen
 4. 3 biji telur

* Semua bahan puding di atas dipukul lembut.

BAHAN KARAMEL :

 1. 2 sudu besar gula dijadikan karamel

BAHAN A:

 1. 1 cawan susu pekat
 2. 1 cawan serbuk koko
 3. 1 cawan susu cair
 4. 1 cawan gula
 5. 1 cawan minyak

* Semua bahan di atas dimasak sebentar di atas api

BAHAN B:

 1. 1 sudu teh soda bikarbonat
 2. 1 sudu teh baking powder
 3. 11/4 cawan tepung gandum

* Semua bahan di atas diayak.

BAHAN C:

 1. 3 biji telur – diblend

* Semua bahan di atas diayak.

CARA MEMBUAT KEK COKLAT KARAMEL KUKUS MUDAH SUKATAN CAWAN :

 1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Ketepikan.
 2. Masukkan bahan puding di dalam karamel. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
 3. Masukkan kesemua bahan kek ke dalam puding.
 4. Kukus 1 jam atau sehingga masak.

Baca Juga : Resepi Kek Lumut Kukus Simple Sukatan Cawan

Sekian dulu artikel tentang resepi kek coklat karamel kukus mudah sukatan cawan dan sehubung dengan dibuatnya artikel resepi kek coklat karamel mudah sukatan cawan bisa membawakan manfaat untuk anda semua yang telah membaca artikel ini. Ingat, jangan lah anda berputus asa apabila saat pertama kali anda membuat kek coklat karamel kukus ini terasa kurang enak, terus lah mencoba hingga anda bisa menghasilkan kek coklat karamel kukus dengan rasa yang enak. Sekian dan Selamat Mencoba.

Incoming search terms:

 • kek coklat karamel kukus mudah
 • kek coklat karamel sukatan cawan
 • resepi kek coklat karamel sukatan cawan
 • kek karamel coklat kukus sukatan cawan
 • cara membuat karamel coklat
 • resepi kek coklat kukus